woensdag 18 juni 2014

Cardio vs. Krachttraining


Iedereen weet dat bij het afvallen sporten hoort. Dat fitness het meest effectief is om mee af te vallen zijn we het ook allemaal wel redelijk over eens. Maar wat is nu beter, cardio of krachttraining? Deze vraag zorgt al jaren voor een grote discussie, terwijl het antwoord simpel is: om af te vallen moet je zowel cardio als krachttraining doen.

Cardio
Oke je hebt dus zowel cardio als krachttraining nodig, maar wat doet cardio precies? Cardio is kort voor 'cardiovasculaire training'. Cardio is gericht op het verlagen van het vetpercentage en het verbeteren van de conditie. Doordat je constant aan het bewegen bent op matige intensiteit verhoog je het zuurstofgehalte in je bloed. Hierdoor wordt het enzym LPL aangemaakt, welke het vet afbreekt. Door het gebruik van veel cardio loop je het risico om spieren te verliezen. Wanneer je spieren verliest, verliest het lichaam de capaciteit op vet te verbranden. Hierdoor wordt het afvallen moeilijker.

Krachttraining
Om te voorkomen dat je spiermassa verliest is het belangrijk dat je krachttraining doet. Krachttraining is het opbouwen van spiermassa. Krachttraining verhoogt de stofwisseling, stimuleert de vetverbranding, voorkomt het aankomen na het afvallen en het bezorgt je een atletisch uiterlijk.

Atletisch uiterlijk?
Ja een atletisch uiterlijk. Veel vrouwen zijn bang dat zij vrouwelijke bodybuilders worden door krachttraining. Even voor de duidelijkheid: dit is bijna onmogelijk. Doordat vrouwen een gebrek aan testosteron hebben, is het voor vrouwen lastig om veel spiermassa op te bouwen en te behouden. Om een bodybuilder-lichaam te krijgen zul je moeten droog trainen en een bijbehorend dieet moeten volgen. Krachttraining zorgt ervoor dat alles net even wat strakker zit. 





Conclusie
Dat je zowel cardio als krachttraining moet doen om af te vallen is duidelijk. Hoevaak per week je cardio moet doen en hoe vaak per week krachttraining hangt van jouw persoonlijke doel af. Het beste is om 50/50 te doen of 40% cardio en 60% krachttraining. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten